Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا- روياپردازي هاي رئيس جمهوري آمريکا براي به صفر رساندن صادرات نفت ايران در آبان ماه، پس از مقاومت مشتريان نفتي و تمايل آنها براي تداوم خريد نفت کشورمان، به شکستي کابوس وار براي ترامپ تبديل شده است.

به گزارش ايرنا، «دونالد ترامپ» که از بهمن سال 1395 به عنوان رييس جمهوري آمريکا بر سر کار آمده است، شامگاه هجدهم ارديبهشت ماه امسال خروج از توافق هسته اي برجام را اعلام و دستور بازگشت تحريم ها را در دوره 90 و 180 روزه صادر کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


بر اساس برنامه ريزي واشنگتن، تحريم هاي 180روزه از نيمه آبان ماه آغاز شده و از آن تاريخ، صادرات نفت ايران به طور کامل بايد متوقف شود.
آمريکا براي تحقق اين هدف، در ماه هاي اخير فشار گسترده اي را به برخي از خريداران نفت ايران وارد کرده است، اما شواهد نشان مي دهد که روند تحولات، طبق پيش بيني و برنامه ريزي واشنگتن پيش نمي رود.
نگاهي به تحولات هفته هاي اخير به خوبي نشان دهنده شکست هايي در پي آمريکا در تحقق روياي تحريم نفتي ايران است.
** شکست در اعمال فشار به توليدکنندگان اوپک و غيراوپک
دهمين جلسه کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق کاهش عرضه نفت اوپک و غيراوپک (JMMC) هفته گذشته با حضور نمايندگاني از 24 کشور از جمله ايران در الجزيره پايتخت الجزاير برگزار شد.
برخلاف گمانه زني هايي که در ابتدا مبني بر کوتاه آمدن برخي اعضاي اوپک در مقابل فشارهاي آمريکا و موافقت آنها با افزايش فوري توليد نفت مطرح بود، اما در نهايت با مقاومت کشورهايي مانند ايران، اين طرح آمريکا شکست خورد.
دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريکا پيش از برگزاري اين نشست با انتشار توئييتي اقدام به تهديد و انتقاد از برخي کشورهاي عرب توليدکننده نفت کرد: «ما از کشورهاي واقع در منطقه خاورميانه حمايت مي کنيم، اين کشورها بدون ما امن نخواهند بود، با اين حال باعث مي شوند قيمت نفت بالاتر برود؟ ما اين را به خاطر خواهيم سپرد، اوپک بايد اکنون قيمت نفت را کاهش دهد.»
از جمله اهداف آمريکا از فشار به توليدکنندگان نفت در حاشيه برگزاري اين نشست، بالا بردن ميزان توليد نفت و آماده کردن بازارها براي تحريم نفتي ايران بود.
همچنين برخي کشورها مانند عربستان و متحدانش در کنار روسيه اميد داشتند که بتوانند در صورت کاهش صادرات نفت ايران، سهم کشورمان در بازارهاي صادراتي را به خود اختصاص دهند، اما اين نشست بدون تحقق اهداف فوق به پايان رسيد.
** ناکامي در اجبار مشتريان در قطع کامل خريد نفت
فرستاده ها و نمايندگان واشنگتن در ماه هاي اخير به دوره گردي در ميان خريداران نفت ايران پرداخته اند تا شايد بتوانند مشتريان نفتي را به قطع کامل واردات نفت از کشورمان ترغيب کنند، اما نگاهي به عملکرد چندماهه آنها نشان دهنده ناکامي در تحقق اين سياست است.
شايد تنها موفقيت آمريکا در اين ماجرا، ترغيب مشتريان کره اي براي توقف خريد نفت از ايران بوده است که البته هنوز به گفته سفير اين کشور قطعي نشده و آنها همچنان در پي گرفتن معافيت از آمريکا و از سرگيري واردات هستند.
به جز کره جنوبي، ساير مشتريان نفتي آسيايي به خريد از ايران ادامه مي دهند و خبري از توقف خريد توسط آنها نيست.
حتي هند اعلام کرده است: در ماه نوامبر ( زمان آغاز تحريم هاي نفتي آمريکا) نيز به خريد نفت از ايران ادامه مي‌دهد.
به گزارش خبرگزاري رويترز از دهلي نو، دو منبع صنعتي اعلام کردند: «ايندين اويل» و شرکت پالايش و پتروشيمي «مانگلور»، از جمله خريداران هندي نفت ايران در اين دوره هستند.
اين منبع افزود: اين بار، اروپا با آمريکا همکاري نمي‌کند و بنا بر اين، قصد داريم سازوکاري (براي خريد نفت از ايران) ايجاد کنيم.
ساير مشتريان مانند چين و ترکيه نيز پيشتر اعلام کرده بودند که به خريد نفت از ايران ادامه خواهند داد.
مذاکره با اروپا براي طراحي سازوکار فروش نفت ايران و دريافت پول آن در حال انجام است. بر اساس اين طرح قرار است ما نفت خود را بفروشيم و درآمد را به ارزهايي غير از دلار، دريافت کنيم.
محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه چندي پيش اعلام کرد: ايران به توافقي با کشورهاي اروپايي براي فروش نفت با وجود تحريم‌هاي آمريکا، نزديک شده است.
** عقب نشيني واشنگتن با اعطاي معافيت به مشتريان نفتي ايران
نقطه اوج ناکامي دولت ترامپ در توقف صادرات نفت ايران در بررسي اعطاي معافيت به مشتريان نفتي کشورمان قابل مشاهده است.
دولت ترامپ که در ابتدا تاکيد مي کرد بايد واردات نفت از ايران توسط مشتريان نفتي تا ماه نوامبر قطع شود که در غير اين صورت، اين کشورها با عواقب ناگواري مواجه خواهند شد، اکنون ناچار به نرمش و عقب نشيني شده است.
گذشت زمان نشان داد که حذف نفت ايران از بازارهاي جهاني امکان پذير نيست و ساير کشورها قادر به جبران خلاء ناشي از قطع صادرات نفت ايران نخواهند بود، بر اين اساس، واشنگتن مجبور شد که در سياست خود بازنگري کند و حتي اکنون از احتمال معاف کردن برخي از مشتريان نفتي ايران سخن بگويد.
بر اين اساس، به گزارش خبرگزاري رويترز يک مسئول آمريکايي اعلام کرده است: دولت اين کشور به طور جدي در حال بررسي اعطاي معافيت به کشورهايي است که صادرات نفت خود را تا حدي کاهش دهند.
مسئول ياد شده اعلام کرد: دولت آمريکا در ميانه يک فرآيند داخلي براي اعطاي معافيت‌هاي موسوم به «استثناي کاهش چشمگير» است.
وي اعلام کرد دولت آمريکا آماده است با کشورهايي که واردات نفت از ايران را کاهش مي‌دهند، به صورت موردي همکاري کند.
اين نخستين بار است که دولت کنوني آمريکا، فرآيند اعطاي معافيت از تحريم‌ها را آغاز مي‌کند. پيش از اين مسئولان آمريکايي اعلام کرده بودند که قصد دارند صادرات نفت ايران را به صفر برسانند.
** خواب تعبير نشدني ترامپ
رييس جمهوري اسلامي ايران بخوبي، شکست سياست ترامپ را بيان مي کند.
خبرنگار شبکه تلويزيوني «ان.‌بي.‌سي» آمريکا مي پرسد آمريکا به‌طور روشن گفته است مي‌خواهد صادرات نفت ايران را به صفر برساند، آيا معتقديد چنين اتفاقي رخ مي‌دهد؟
روحاني پاسخ مي دهد: «آمريکا قادر نيست فروش نفت ما را به صفر برساند، اين کار امکان‌پذير نيست و اين ادعاي توخالي و پوچي است که آمريکا انجام مي‌دهد. سرانجام در اين مسير ممکن است فشارهايي بر ما وارد شود، اما آمريکا حتما به اهدافش نمي‌رسد.»
وي تاکيد مي کند «آمريکا در عمل آنچه در نوامبر بايد انجام بدهد، پيشاپيش انجام داده است. يعني در همين سپتامبر (شهريور- مهر) فشارهاي خود را به همه کشورهاي خريدار نفت ما وارد کرده است، بنابراين ظاهرش اين است که نوامبر (آبان) نرسيده است اما در واقع در ماه سپتامبر آنچه بنا بود در نوامبر عمل کند، انجام شده است.»
اقتصام**2022*1961*
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۹۴۵۶۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم

تولید نفت ایران در حالی در اسفند پارسال به روزانه ۳ میلیون و ۵۰۸ هزار بشکه رسید که این رقم در ابتدای دولت سیزدهم روزانه ۲ میلیون و ۴۴۱ هزار بشکه بوده است و این حکایت از افزایش ۴۳درصدی دارد.

به گزارش شانا، ایران یکی از بزرگ‌ترین دارندگان منابع هیدروکربوری در جهان به‌ شمار می‌رود، تا آنجا که از نظر داشتن مجموع ذخایر نفت خام و گاز طبیعی در میان کشورهای جهان، رتبه نخست به ایران می‌رسد. بااین‌حال، در دهه‌های گذشته هر زمان که فشار تحریم‌ها علیه صنعت نفت ایران بیشتر شده، تولید نفت و به دنبال آن درآمدهای نفتی ایران نیز با چالش همراه بوده است.

اما در دولت سیزدهم و با وجود تنگ‌ترشدن حلقه تحریم‌های نفتی علیه ایران، تولید نفت نه‌تنها محدود نشده، بلکه با افزایشی بیش از یک میلیون بشکه در روز همراه بوده است. تولید نفت ایران که در دولت گذشته و پس از خروج آمریکا از برجام به‌شدت افت کرده و به ۲ میلیون و ۴۴۱ هزار بشکه در روز رسیده بود، با فعال‌شدن دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم در زمینه بازاریابی‌های تازه و تکیه بر توان ایرانی برای توسعه میدان‌های مشترک و مستقل نفتی در اسفند ۱۴۰۲ به ۳ میلیون و ۵۰۸ هزار بشکه در روز رسید.

درواقع، دولت سیزدهم توانست در ۳۰ ماه بیش از یک میلیون و ۵۰ هزار بشکه معادل ۴۳.۷درصد به تولید نفت ایران بیفزاید و با توجه به اینکه ظرفیت پالایش پالایشگاه‌های کشور و مصرف داخلی نفت خام تا حدودی ثابت بوده، این افزایش تولید صرف صادرات و افزایش درآمدهای نفتی ایران شده است.

احیای ظرفیت تولید نفت خام با تکمیل طرح‌های ناتمام

اگرچه بخشی از این افزایش تولید مربوط به احیای ظرفیت ازدست‌رفته به‌واسطه تحریم‌ها در دولت گذشته بوده، اما توسعه و بهره‌برداری از طرح‌های نفتی نیز نقشی مهم در این زمینه ایفا کرده که توسعه، نگهداشت و افزایش ظرفیت تولید از میدان‌های نفتی کشور با اولویت میدان‌های مشترک در اولویت است.

در این زمینه، از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تاکنون ۱۳۲ طرح کلان ناتمام در صنعت نفت به ارزش ۲۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار تکمیل شده؛ البته این تمام ماجرا نیست و برای تداوم روند افزایش تولید نفت در کشور و توسعه توان چانه‌زنی ایران در بازارهای جهانی نفت عملیات اجرایی ۵۰ طرح کلان تازه به ارزش ۴۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار هم آغاز شده است.

از مهم‌ترین این طرح‌ها می‌توان به تکمیل و راه‌اندازی فاز اول طرح توسعه میدان‌های نفتی سپهر و جفیر با تولید روزانه ۴۸ هزار بشکه نفت‌خام با تکیه بر توان بخش خصوصی ایرانی و استفاده حداکثری از ظرفیت پیمانکاران داخلی اشاره کرد.

با توسعه کامل این میدان با سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار که از میدان‌های مستقل نفتی کشور است، تولید روزانه نفت در این میدان به ۱۱۰ هزار بشکه خواهد رسید.

همچنین در این زمینه، تکمیل و بهره‌برداری از هشت طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت (میدان‌های اسفند و سیوند، دانان، نرگسی، سعادت‌آباد، نفت شهر، کبود، لالی آسماری و منصوری آسماری) با مجموع افزایش تولید روزانه ۴۸ هزار بشکه نفت‌خام با سرمایه‌گذاری ۴۰۰ میلیون دلار در دولت سیزدهم انجام شد.

بهره‌برداری از طرح افزایش تولید نفت‌خام از میدان‌های چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق با مشارکت شرکت‌های روس و ایرانی نیز از دیگر اقدام‌های دولت سیزدهم برای افزایش ظرفیت تولید نفت بوده است.

تضمین تولید پایدار نفت با امضای قراردادهای جدید نفتی

با هدف افزایش ظرفیت تولید نفت در ایران، قراردادهای تازه هم امضا شد که در سال‌های آینده تولید پایدار نفت خام ایران را تضمین خواهد کرد.

مهم‌ترین این قراردادها، قرارداد توسعه یکپارچه میدان نفتی مشترک آزادگان با شرکت دشت آزادگان اروند بود که پارسال امضا شد. با اجرای این قرارداد، افزایش ظرفیت تولید نفت‌خام این میدان مشترک به ۵۵۰ هزار بشکه در روز می‌رسد.

به‌منظور رسیدن به این هدف، سرمایه‌گذاری ۱۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری پیش‌بینی شده است و برای اجرای آن از همه ظرفیت‌های ملی و توان شرکت‌های صاحب صلاحیت داخلی استفاده خواهد شد. این میدان مهم‌ترین مخزن جوان (گرین‌فیلد) و کمترتوسعه‌یافته کشور است که ظرفیت بالایی برای افزایش تولید نفت کشور دارد.

افزون بر امضای قرارداد توسعه یکپارچه میدان آزادگان و تا زمان آغاز اجرای این طرح، گام نخست توسعه میدان نفتی مشترک آزادگان جنوبی با قدرتی بیشتر در دولت سیزدهم پیگیری شده است.

تا آنجا که پیشرفت فیزیکی بیش از ۸۵درصدی در گام نخست توسعه میدان نفتی مشترک آزادگان جنوبی، افزایش ۷۰درصدی ناوگان حفاری فعال در این میدان و تکمیل و بهره‌برداری از ۶۰ حلقه چاه با افزایش تولید روزانه ۶۰ هزار بشکه در دولت سیزدهم، از جمله این دستاوردهاست که به افزایش تولید نفت از این میدان انجامید.

اقدام عملی وزارت نفت برای افزایش ظرفیت تولید

امضای قرارداد توسعه میدان مشترک سهراب با هدف دستیابی به تولید ۳۰ هزار بشکه در روز نفت خام با شرکت دانا انرژی، با برآورد سرمایه‌گذاری ۸۴۰ میلیون دلار و نیز در این دولت انجام شد، همچنین بهره‌برداری از این میدان با تولید روزانه ۲ هزار بشکه، در بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد.

براساس پیش‌بینی‌ها، در مرحله نخست توسعه انتظار می‌رود تولید این میدان به روزانه ۳۰ هزار بشکه برسد و در طول ۲۰ سال قرارداد این میدان، انتظار تولید تجمعی ۱۶۰ میلیون بشکه نفت می‌رود. این قرارداد با هدف تولید تجمعی ۱۶۰ میلیون بشکه نفت‌خام از میدان مشترک نفتی سهراب امضا شد.

امضای قرارداد گام دوم توسعه میدان نفتی آذر با سرمایه‌گذاری بیش از یک میلیارد دلار به‌مدت ۲۰ سال با حجم تولید برآورده تجمعی اضافی حدود ۱۷۷ میلیون بشکه نفت‌خام نیز از دیگر قراردادهای وزارت نفت در دولت سیزدهم با هدف افزایش تولید است.

این طرح به‌منظور برداشت حداکثری از میدان مشترک آذر، تسریع در تکمیل فازهای توسعه میدان، هدایت نقدینگی کشور به طرح‌های منتخب نفت و گاز و با حداکثر سوددهی، استفاده حداکثری از ظرفیت شرکت‌های ایرانی اکتشاف و تولید (E&P)، ایجاد اشتغال و توسعه زیرساخت‌های اجتماعی و اقتصادی استان ایلام در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.

گام دوم توسعه میدان نفتی مسجدسلیمان با سرمایه‌گذاری ۲۶۰ میلیون دلار، از دیگر قراردادهای صنعت نفت است که در دولت سیزدهم امضا شد و به‌مدت ۱۴ سال با هدف تولید تجمعی اضافی حدود ۲۱ میلیون بشکه نفت‌خام اجرایی خواهد شد.

امضای قرارداد توسعه میادین نفتی سومار، سامان و دلاوران با دو شرکت‌ ایرانی با سرمایه‌گذاری ۲۴۵ میلیون دلار به‌مدت ۲۰ سال با میزان تولید تجمعی حدود ۴۰.۴ میلیون بشکه نفت‌ خام نیز در این دولت انجام شده است.

همکاری برای تولید صیانتی از میدان‌های مشترک

در دولت سیزدهم، توسعه میدان‌های نفتی از مرزهای کشور فراتر رفته و ایران با هدف تولید حداکثری و البته صیانتی نفت به دنبال همکاری‌های مشترک با کشورهای همسایه است. در این زمینه، امضا و اجرای تفاهم‌نامه همکاری مشترک در میادین هنگام بین ایران و عمان در دولت سیزدهم انجام شد.

این میدان، تنها میدان مشترک ایران و عمان است و در تنگه هرمز در بخش شرقی خلیج فارس و ۴۵ کیلومتری جزیره قشم واقع شده است. بخش ایرانی این میدان «هنگام» و بخش عمانی «بوخای غربی» نامیده می‌شود. مخزن اصلی این میدان سازند سروک و از سنگ‌های کربناته تشکیل شده است. سیال این مخزن نفت سبک است. براساس این اعداد و ارقام مربوط به نفت درجا و ذخیره قابل برداشت، این میدان یک میدان کوچک به‌ شمار می‌آید. همچنین از نظر ویژگی‌های سنگ، مخزن تولیدی این میدان به‌عنوان یک مخزن متراکم (با تخلخل کم) و دارای نفوذپذیری کم تا متوسط شناخته می‌شود.

طبق گزارش‌های رسمی، هرکدام از دو کشور ایران و عمان در بخش‌های مربوط به خود اقدام‌هایی برای توسعه میدان انجام داده‌اند که به تولید منجر شده‌اند؛ اما در هر دو حالت، تولید از آن بخش‌ها به‌دلیل موارد فنی بعد از مدتی با کاهش مواجه شده است.

بنابراین مطرح‌شدن موضوع توسعه یکپارچه این میدان و تفاهم‌نامه امضاشده فرصت مناسبی برای استفاده از مزایای این الگو از توسعه است تا ایران از آن برای توسعه دیگر میدان‌های مشترک توسعه‌نیافته استفاده کند.

تقویت حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در افزایش تولید نفت

توسعه میدان‌های نفتی و بهره‌برداری از آن‌ها تنها مسیری نبود که وزارت نفت در دولت سیزدهم با هدف افزایش تولید طی کرد. در کنار این اقدام، احیای چاه‌های نفتی که در گذشته به دلیل نبود فناوری، سرمایه‌گذاری مورد نیاز و یا کاهش تکلیفی تولید نفت در زمان تحریم بسته شده بودند یا بازدهی آن‌ها کاهش یافته بود در دستور کار وزارت نفت قرار گرفت.

درواقع طرح پیشران احیای چاه‌های بسته و کم‌بازده با هدف توسعه فناوری‌های بهبود تولید نفت خام از طریق ایجاد محیط کسب‌وکار فناورانه، استفاده از ظرفیت شرکت‌های فناور و با هدف اشتغال‌زایی و کارآفرینی، ذیل پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت طراحی و ایجاد شد.

در این زمینه، درمجموع ۱۲ قرارداد احیای چاه‌های بسته و کم‌بازده با شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان و تخصیص ۳۰ حلقه چاه امضا و تنفیذ شد و پیش‌بینی می‌شود نخستین برداشت از این چاه‌ها در نیمه نخست امسال انجام شود.

با این اقدام‌ها، وزارت نفت توانست در دولت سیزدهم ظرفیت تولید نفت را به پیش از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها برساند و این در حالی است که همچنان دور تازه‌ای از تحریم‌ها به صنعت نفت کشور تحمیل می‌شود.

در کنار افزایش تولید نفت، صادرات نیز جانی تازه‌ گرفت و ایران توانست نفت تولیدی خود را به هر کشوری که می‌خواهد صادر کند. صنعت نفت در این دولت نه‌تنها متوقف نشد، بلکه با تکیه بر توان داخلی، اجازه نداد تحریم مانعی بر سر معیشت مردم باشد.

حوری قاسمی

دیگر خبرها

  • جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم
  • تعلیم و تربیت زیر ساخت اصلی سعادت و پیشرفت کشور است
  • تمدید سه روزه مهلت واریز وجه مشتریان فراخوان شده پارس
  • جذب منابع پایدار با رویکرد حفظ و جذب مشتریان محقق می‌شود
  • علت خواب رفتن و گزگز پا‌ها (فیلم)
  • رشد ۱۵ درصدی بخش نفتی اقتصاد ایران در سال گذشته
  • العین؛ تعبیر تدریجی یک رؤیا
  • جنبش دانشگاهی آمریکا خواب را ازچشم قاتلان کودکان غزه ربوده است
  • معرفی بهترین سایت های خرید عطر عمده در ایران
  • صادرات خودرو ترکیه / مشتریان اول: ایتالیا، انگلیس، فرانسه و آلمان